Foto’s maken voor koploper

Koploper is een mooi programma waar je de modelbaan mee kunt aansturen. Ook kun je de eigen foto’s van je locomotieven erin gebruiken, maar hoe maak je die in het juiste formaat?

Na het maken van een aantal foto’s met de tips die hier ook online staan (klik) liep ik tegen het probleem aan dat het maken van de foto’s voor koploper één uitdaging hebben: het juiste formaat in 80x180pixels.

Een “standaard” foto heeft een veelvoud van de verhouding 640×480 pixels, met andere woorden een verhouding van 1:0.75. De koploper plaatjes hebben echter een verhouding van 180×80 met andere woorden 1:0.44. Daarmee is het verkleinen van een normale foto helaas geen optie. Nu staan er online voldoende koploper foto’s, echter soms is de kwaliteit niet optimaal of het is niet het juiste type locomotief. Na het prutsen met het maken van een veelvoud aan foto’s en deze resizen in een fotobewerkingsprogramma kwam ik tot de conclusie dat dit niet gaat werken. Even wat voorbeelden:

Een foto van een Br50 condenstender lok op een foto dijkje:

Dezelfde foto uitgesneden met alleen de lok nog op de foto en de rest eraf gehaald:

Als je deze foto nu zou verkleinen naar een lengte van 180 pixels (en de verhoudingen lengte en hoogte hetzelfde zouden moeten blijven) blijft er een foto over van 36 pixels hoog en de overige 44 pixels zijn dus leeg.

Kortom: niet bruikbaar. Hoe dan wel? De oplossing is eigenlijk erg simpel. Neem de hoogte van de lokomotief (4 centimeter in N) en maak een foto lijstje met een hoogte van 4 centimeter en een lengte van 9 centimeter. Oftewel, 9×4 cm = dezelfde verhouding als de koploper foto’s: 1:0.44.

Als je nu dat “lijstje” voor je foto houdt terwijl je die maakt, zie je direct hoeveel ruimte je moet vullen om de optimale verhouding te krijgen voor je koploper foto’s. Leuk allemaal, en inmiddels is er n.a.w. geen touw meer aan vast te knopen dus dan maar wat foto’s van de oplossing die in elkaar is gezet:

Zet je trein op een neutrale plek (een foto dijkje en een standaard achtergrond helpen enorm) en houdt het lijstje ervoor:

De onderkant gelijk met de spoorstaaf, en daarna is het passen. De trein diagonaal zetten en de hele lengte erop krijgen, of kiezen voor een stuk van de locomotief.

Schuif net zolang door totdat je door de zoeker van je camera de lokomotief op de foto hebt staan zoals je die wou willen hebben in koploper:

Haal het frame weg, en schiet de foto:

Als je nu alleen de foto van de lokomotief er uithaalt met je foto bewerkingsprogramma heb je een foto die voor 98% gelijk is aan het formaat van 180×80 pixels en de 2 pixels die je ernaast zit vallen tijdens het resizen naar exact dat formaat niet meer op.

Zo simpel is het. Op deze manier kun je makkelijker je foto’s maken van je eigen modellen voor koploper. Oh ja, en de H0 rijders? Neem dan een formaat van 20×8.8 centimeter. Veel plezier met het maken van je koploper foto’s!

 

 

 

 

 

 

 

 

Railbus Fleischmann

V60 fleischmann
Class 66 kato DLC PB18

 

br215 roco
V200 roco groen

 

Br78
Ludmilla

Dit artikel is er één uit de serie: Fotograferen kun je leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *