De Airbrush

Inmiddels is op het NProject de airbrush al een aantal malen ingezet en online in verschillende stukken voorbijgekomen. Maar hoe werkt het nu en zijn er nog tips?

Een airbrush is eigenlijk niets anders dan een spuitje waar je d.m.v. lucht verf kunt “blazen”. Niets spannends…als je er eenmaal mee hebt gewerkt.

Allereerst zijn er de verschillende “luchtbronnen”.

De meest goedkope (maar uiteindelijk duurste) oplossing zijn de luchtflessen. Voordeel is de prijs, groot nadeel is dat ze niet hervulbaar zijn en altijd leeg zijn op het “verkeerde moment”. Verder loopt de druk “af” als de fles leger wordt. M.i. geen aanrader.

Een andere optie (bijna gelijk aan de eerste) is een auto binnenband. Wat??? Zeker! Je blaast je band op met een grote compressor en sluit je airbrush daarna aan op je band. Het werk wel, maar eerlijk gezegd vind ik het een beetje “houtje touwtje” oplossing. Je hebt dan toch een compressor nodig, dus waarom dan niet je airbrush direct daarop aansluiten? De enige plek waar je de binnenbanden nog wel eens tegenkomt is op beurzen. Je zet je (goedkope en luidruchtige) compressor buiten de beurshal en blaast steeds je band op. Maar ook hier: eerlijk gezegd vind ik het een slechte oplossing want ook hier loop je druk “af”, is het slecht regelbaar etc etc etc. Ook geen aanrader dus.

De volgende oplossing is (natuurlijk) de compressor. Die zijn er (grofweg) in 2 soorten. De compressor met een “zuiger” en de “fluisterstille” variant.

De “zuiger” compressor kent u n.a.w wel uit de bouwmarkt. Ze zijn niet duur (rond de 50 euro heb je er al 1) maar wel groot en maken KABAAL!!! Ik herhaal: KABAAL! Verder moet je er goed op letten dat er een vochtafscheider op de compressor zit voor je slangaansluiting.  Anders krijg je water in je verf….en dat wil je niet.   Een beter optie is om een zuigercompressor te kopen die speciaal gemaakt is om te airbrushen. Die heeft zeker een waterafscheider, is stukken kleiner (maakt al minder KABAAL) en heeft alle juiste aansluitingen voor je spuitjes.  Het probleem blijft wel het geluid. Prima als je een eigen werkkamer hebt (en de familie niet in de buurt is), maar geen optie als je rustig wilt werken. Een speciale zuiger compressor voor je airbrush kost al snel 150 Euro, maar marktplaats is een goede bron om ze goedkoper te “vinden”, en ook via conrad.nl e.d. zijn ze wel goedkoper te verkrijgen. Voordeel van werken met een compressor? De druk blijft altijd (regelbaar) gelijk en hij raakt nooit leeg. Super!

De andere (m.i. de beste) compressor is de “fluisterstille” variant. Kost wat meer (300 tot 600 Euro, maar ook hier is marktplaats e.d. een prima partner voor het zoeken van een goedkope 2e hands…… 150 Euro is haalbaar en voor maximaal 200 heb je een erg fraaie), maar je hebt alle voordelen van een compressor en hij is echt fluisterstil. De motor lijkt op die van een koelkast (is het niet trouwens) en maakt net zoveel geluid. Bijna niets dus.

Mijn advies zou zeker de “fluisterstille comprssor” zijn. Even op marktplaats zoeken en je bent voor 200euro zeker klaar. Je doet jaren met het ding, dit is zeker niet iets om op te bezuinigen!!

Na de compressor komt natuurlijk de airbrush spuit zelf. Je hebt verschillende soorten en maten, maar eerlijk gezegd is er maar 1 goede: de dubbel action spuit. D.w.z. dat als je de trekker indrukt komt er lucht uit, en als je hem aantrekt komt er verf mee. Alle andere…..niet doen. (punt)

Dubble action spuitjes zijn al vanaf 50 Euro en gaan tot de honderden euro’s. Zelf heb ik via http://www.airbrush-services-almere.nl een 2e hands Evolution gekocht. Een super ding, makkelijk uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Juist dat is erg handig…..daar kom ik zo nog op terug.

Je airbrush spuitje bestaat uit een aantal onderdelen:

De belangrijkste heb ik aangegeven. Waarom moet je al die onderdelen nu eens hebben gezien? Welnu……na iedere keer gebruik MOET je je hele airbrush compleet uit elkaar halen. (punt) Doe je het niet? Prima, maar de kans is groot dat de boel verstopt raakt of dat je airbrush gaat spetteren e.d….oftwel: gewoon iedere keer(!) doen. Kost ongeveer een kwartiertje.

Wat moet je dan precies doen?

  1. Spuit als laatste geen verf met je spuitje, maar de verdunner die je ook voor je verf gebruikt. Doe dat 3 a 4x dat scheelt je straks veel schoonmaaktijd.
  2. Haal je hele spuit uit elkaar. Wees vooral voorzichtig met de naald, die is erg fragiel en is zo krom. Heel voorzichtig mee zijn, herhaling!!! HEEL voorzichtig!!
  3. Zelf haal ik bijna nooit het ventiel eraf of uit elkaar, de rest gaat compleet uit elkaar.
  4. Maak de naald schoon en doe dat met een doekje met dezelfde verdunner. Ga altijd met de naald “mee” en niet vanaf de punt terug naar het einde. Anders prik je jezelf al snel (inderdaad het is een naald) en is de kans op beschadiging van je naald erg groot.
  5. Maak de nozzle en alle andere onderdelen daaromheen goed schoon. Kleine plukjes van je wattenstokjes kun je overal induwen en er weer voorzichtig uithalen.
  6. Maak de binnenkant van je spuit goed schoon met wattenstukjes e.d.
  7. Maak daarna de rest schoon.
  8. Klaar? Zet dan alles weer in elkaar en spuit alles nog 1x extra door met je schoonmaakmiddel (de verdunner van je verf).
  9. Haal nu weer alles uit elkaar, maak alles even droog (en inderdaad…. je ziet nu toch weer restjes verf ondanks dat je alles net hebt schoongemaakt).
  10. Smeer je naald en alles van de nozzle partij in met een DUN laagje zuurvrije vasaline. Op die manier kleeft het geheel niet aan elkaar later. Zuurvrije vasaline kun je kopen bij de fietsenmaker.
  11. Doe hetzelde met alles waar een schroefdraad aan zit.
  12. Zet nu alle in elkaar en klaar ben je.

Kijk op de speciale airbrush schoonmaken pagina voor een uitgebreide beschrijving.

De eerste keer is het best wel eng n.a.w. maar na een aantal keren krijg je er al meer tempo in en lukt alles je binnen 5 tot 10 minuten. Niet 1x overslaan “omdat het even niet uitkomt”. Je zult niet de eerste zijn die alles “vast” heeft zitten…….

Tot zover de mechanische onderdelen. Dan nu de verf. In principe stop ik alles wat vloeibaar is wel in de airbrush. Van oost indische inkt, tot “huis tuin en keuken verf”, de bekende potjes humrol en revell verf en natuurlijk ook de echte airbrush verf.

De kunst is alleen dat je verf dun genoeg is (zonder klontjes!!) om door je spuit heen te kunnen. Standaard is het veeeeeeeeeeeeeel te dik, dus verdunnen is een “must”. Hoe dun? Zo “dik” als halfvolle melk. Neem maar eens een beetje melk, en haal er met een kwastje 1 druppel uit. Zo dik moet je airbrush vef ook worden.

De Revell verf (in de bekende potjes) kun je verdunnen met terpetine. 1 deel verf op 1 deel terpentine voldoet bij mij prima. Heb je echter b.v. de Tamyia acryll verf? Die verdun ik met ruitenwisservloeistof. Als je op de verpakking kijkt zit daar isopropanol in. Een soort alcohol spulletje wat prima werk en………erg goedkoop is!! Isopropanol ruitenwisservloeistof is o.a. te koop bij Texaco.

Ik verdun zelf mijn verf in de lege hoesjes van foto rolletjes. Die zijn (nog steeds) gratis af te halen bij de fotograaf en verdunde verf blijft er ook een poosje goed in. Neem wel de versie waar de deksel “in” het containertje gaat. Die sluiten het beste af.

Om de verf goed te mengen gebruik ik injectie spuitjes (even bedelen bij de apotheek en je krijgt ze gratis) zonder naald. Een andere tip is dat je altijd weinig verf aanmaakt. Liever 2x de helft, dan in 1x teveel aangemaakt. Zelf maak ik verf aan in hoeveelheden van 0,5ml en niet meer met de kleinste spuit. Vaak is dat al ruim voldoende.

Voor de rest is het gewoon een kwestie van doen! Nog even wat tips:

Resumerend / losse tips:

  • Maak je airbrush altijd goed schoon!
  • Maak je airbrush altijd goed schoon!
  • Maak je airbrush altijd goed schoon! (duidelijk genoeg zo?)
  • Koop liever een goede compressor en spaar desnoods nog even door. Goedkoop is duurkoop.
  • Marktplaats.nl e.a. zijn een prima bron om de onderdelen 2e hands te kopen.
  • Koop alleen een dubble action spuit. De rest: niet doen.
  • Verdun je acryll verf eens met ruitenwisservloeistof. Werkt prima.
  • Spuit liever 10 dunnen laagjes verf i.p.v. één dikke.
  • Aangezien je de verf heeeeeeeel dun erop spuit zul je als laatste meestal nog een dun laagje “vernis’ erover heen moeten doen.
  • Weatheren? Doe eerst de donkere kleuren, en ga dan steeds lichter. Dus bijvoorbeeld: zwart, grijs, stof. 

Eigenlijk is er niets meer te vertellen dan bovenstaand. De rest is m.i. gewoon een kwestie van uitproberen. Veel plezier!

Kijk ook eens op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *